10 Redenen Waarom Gamen Goed Voor Je Is

Door de boeiende visuals en elementen van competitie en prestatie, kunnen liefhebbers van videospellen lange uren spelen gedurende weken, maanden of zelfs jaren. Dit, samen met de populariteit van gewelddadige elementen en thema’s, heeft geleid tot zorgen en negatieve discussies, met een focus op jonge geesten die gemakkelijk beïnvloedbaar zijn.

Al deze factoren hebben ertoe geleid dat mensen hun bedenkingen hebben over hoe videospellen het menselijk brein en de ontwikkeling ervan beïnvloeden. Velen vragen zich nog steeds af of videospellen goed zijn voor de mensen die ze zoveel spelen.

Dus, zijn videospellen goed voor je?

Het antwoord is vrij eenvoudig – ja, dat zijn ze. Volgens een studie gepubliceerd door de American Psychological Association, hebben het spelen van videospellen vier belangrijke voordelen: cognitief, motivationeel, emotioneel en sociaal.

Cognitieve Effecten

In tegenstelling tot de populaire overtuiging maken videospellen spelers niet intellectueel onbekwaam of lui. Zelfs die met gewelddadige elementen, zoals Grand Theft Auto (GTA), Call Of Duty (COD) en Halo, verminderen de cognitieve vaardigheden niet. Sterker nog, mensen die zulke spellen spelen worden sneller en nauwkeuriger in het toewijzen van aandacht, visuele verwerking en mentale rotatievaardigheden.

Er is zelfs geconcludeerd dat de vaardigheden die zijn verkregen door het spelen van schietspellen vergelijkbaar zijn met de effecten van formele middelbare school- en universiteitsniveau cursussen gericht op het verbeteren van deze zelfde vaardigheden.

Dat gezegd hebbende, hebben niet alle spellen hetzelfde effect.

De meest significante cognitieve ontwikkelingen zijn waargenomen bij gamers die schietspellen spelen, niet puzzels of rollenspellen. Er wordt ook gespeculeerd dat 3D-visuals bijdragen aan deze verbeteringen.

Motivationele Effecten

De gaminggemeenschap bestaat uit mensen van alle leeftijden. Verschillende leeftijdsgroepen betrekken om dezelfde taken te voltooien en succes en falen als een groep of individueel te ervaren is geen gemakkelijke opgave. Toch hebben ontwerpers van videospellen op de een of andere manier de juiste snaar geraakt.

Onderzoek in de ontwikkelings- en onderwijspsychologie heeft aangetoond dat motivationele stijlen die volharding en continue inspanning bevorderen, bijdragen aan succes en prestaties.

Videospellen zijn zo ontworpen dat spelers onmiddellijke feedback krijgen, zoals beloningen, middelen, toename van ervaring, niveau-ups, enz. Dit motiveert spelers om te blijven proberen succesvol te zijn en het spel verder te brengen.

Naarmate het spel vordert, wordt de gameplay zelfs nog moeilijker, wat meer behendigheid, snellere reactietijden en slimme en complexe oplossingen vereist.

Emotionele Effecten

Het is niet verrassend dat wat we consumeren – films, tv-shows, sociale media en videospellen – onze stemming kan beïnvloeden. Velen denken hier negatief over, zonder te vergeten dat dit op productieve manieren kan worden toegepast: om gevoelens te beheren en zelfs te verbeteren.

De waarheid is dat videospellen een van de meest effectieve manieren zijn om positieve gevoelens te genereren bij kinderen en jongvolwassenen. Studies hebben gesuggereerd dat zelfs korte puzzelspellen zoals Candy Crush of Angry Birds ontspanning bevorderen, de stemming verbeteren en spelers een gevoel van trots helpen ontwikkelen naarmate ze vorderen.

Let op, studies naar de opbeurende stemmingen van zulke spellen op de lange termijn zijn niet eenduidig.

Sociale Effecten

Sommige mensen denken dat liefhebbers van videospellen eenlingen zijn of spellen spelen omdat ze sociaal geïsoleerd willen zijn. Maar het tegendeel is waar – een studie uit 2022 toonde aan dat ongeveer 56% van de gamers samen met vrienden speelde, persoonlijk of virtueel, terwijl 43% vrienden maakte met degenen die ze ontmoetten tijdens het online spelen van videospellen.

Veel spellen zijn ontworpen voor spelers om te communiceren met andere teamleden, waarbij ze worden aangemoedigd om via chat of audio te converseren. Dergelijke boeiende activiteiten bevorderen connecties tot het punt dat spelers vrienden kunnen maken en zelfs buiten hun spellen kunnen socialiseren.

In 2020 werd een tiener in Texas die aanvallen kreeg gered door zijn online vriend die het incident zag en hulp inschakelde. Dit is slechts één voorbeeld van velen die aantonen hoe videospellen wereldwijd sociale gemeenschappen hebben gecreëerd. Wil jij nou je gaming naar de next-level brengen? Bekijk dan de gaming supplementen van Rankedxp!

Voordelen van het Spelen van Videospellen

Volgens onderzoek speelt ongeveer 70% van de volwassenen in de Verenigde Staten op ten minste één platform videospellen. Meer dan de helft van hen is aangemoedigd of beïnvloed om zich op een bepaalde manier te gedragen.

Gamen heeft veel voordelen in relatie tot cognitieve, motivationele, emotionele en sociale effecten. Laten we eens kijken naar elk van deze:

Verbetering van Hersenmassa

Een cruciaal positief effect van het spelen van videospellen is de verbetering van de grijze stof, de buitenste laag van de hersenen. Het bestaat uit miljarden neuronen die beweging controleren, herinneringen vasthouden en emoties reguleren. Dit verwijst ook naar plasticiteit, of het vermogen van de hersenen om te veranderen naarmate ze leren, door controle en beloningen.

Dit betekent dat je goede gewoonten ontwikkelt en meer geneigd bent een taak te voltooien door gestimuleerd te worden om deze af te maken. Vanaf daar werkt het als een ladder, waar je overgaat naar nieuwere, complexere taken. Simpel gezegd, je hersenen zullen zich aanpassen om beter te presteren naarmate je leert.

Verbetert Behendigheid

Videospellen vereisen veel aandacht, zowel visueel als auditief. Gamers moeten alert blijven, zodat ze voorbereid zijn op elke curveball die op hen wordt afgevuurd. Ze moeten onmiddellijk reageren en zich aanpassen aan nieuwe variabelen om door te gaan met het spel. Voor veel spelers is het niet haalbaar om elke paar seconden naar de controller te kijken om de juiste knoppen in te drukken.

Simpel gezegd, het spelen van videospellen heeft direct invloed op en impact op hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor geheugen, ruimtelijke oriëntatie, organisatie van informatie en fijne motorische vaardigheden. Het is ook bewezen dat het helpt belangrijke informatie te filteren uit alles en aandacht te behouden om te focussen op taken.

Dit is waarom spellen met een controller een geweldige manier kunnen zijn om de hand-oogcoördinatie te verbeteren. Sterker nog, er is vastgesteld dat chirurgen die gamers waren beter presteerden dan degenen die dat niet waren en 37% minder fouten maakten dan zij.

Bovendien wordt slachtoffers van beroertes aangemoedigd om spellen te spelen om de controle over hand en pols terug te krijgen.

Leert Spelers om van Taak te Wisselen

Taakwisseling verwijst naar het vermogen om snel tussen verschillende taken te bewegen. Als je dit kunt doen zonder tijd te verspillen, behoud je een goede cognitieve flexibiliteit.

Dit moet niet worden verward met multitasking, wat de gewoonte is om verschillende dingen tegelijkertijd te doen.

Bron: www.rankedxp.com