Kip is voor een groot gedeelte van de Nederlanders een standaard onderdeel van het voedingspatroon. Kippenvlees wordt dan ook zo een beetje overal verkocht. Hoewel het voor velen niet zo bekend is, kan dit vlees antibiotica(restjes) bevatten. Daarom bevatten bepaalde winkels en webshops ook antibioticavrije kip. Is dit beter voor je? In dit artikel lees je hier meer over.
Antibioticavrije kip
Om de groei van dieren te bevorderen en ziektes te voorkomen, wordt antibiotica ingezet. Vaak gaat dit via voer of water, of via een injectie. Dit betekent dat dieren antibiotica kunnen krijgen toegediend. Hoewel er natuurlijk regels zijn om ervoor te zorgen dat dit niet overmatig wordt gedaan, betekent het dus niet dat antibiotica bij kippen wordt verboden.
Kippenvlees zonder antibiotica wordt dus in mindere mate aangeboden, terwijl het wel de gezondere en dus betere optie is. Hierbij krijgen dieren dus helemaal geen antibiotica binnen.
Kippenvlees zonder antibiotica
Er zijn meerdere redenen om voor kip zonder antibiotica te kiezen. Hieronder beschrijven we de belangrijkste redenen.
Allereerst heb je natuurlijk minder blootstelling aan antibiotica. Dit is van belang, omdat dit de ontwikkeling van antibioticaresistentie bij mensen tegengaat. Hoe resistenter bacteriën worden, hoe minder effect antibiotica zal hebben. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het behandelen van infecties moeilijker. Het is dus jammer dat je dan toch antibiotica(restjes) zou binnenkrijgen door het eten van kippenvlees; dit voorkom je met antibioticavrije kip.
Naast mensen, kunnen ook dieren zelf antibioticaresistentie bacteriën ontwikkelen, die weer kunnen worden overgedragen op mensen. Dit wordt dus voorkomen bij kip zonder antibiotica.
Daarnaast zijn de voedingswaarden ook gezonder. De kippen worden op een natuurlijke manier grootgebracht, met een goed en natuurlijk dieet. Hierdoor is het vlees dat je eet gezonder en beter voor je.
Vrij van coccidiostatica
Naast antibiotica, is het ook goed om te weten dat gebruik van coccidiostatica in de meeste gevallen ook wordt vermeden. Dit zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om de ziekte coccidiose te voorkomen. Gezien velen dit zonder middelen liever ook niet mogelijk binnen willen krijgen, is het een belangrijk voordeel dat kip zonder antibiotica meestal dus ook geen coccidiostatica bevat.
Is het beter voor je?
Wanneer je de voordelen van antibioticavrije kip leest, kom je er al snel achter dat dit eigenlijk het gezondste kippenvlees is. Dieren worden natuurlijk grootgebracht en ontvangen alleen ‘echte’ voeding. Dit zorgt ervoor dat het vlees beter is om te eten, omdat het de beste voedingswaarden bevat en de ontwikkeling van antibioticaresistentie tegengaat.