Hoe ontwikkel je een goede huidverzorgingsroutine?

Of je nu een drie of negen stappen in je huidverzorgingsroutine hebt, er is één ding dat iedereen kan doen om zijn huidverzorging te verbeteren, en dat is producten in de juiste volgorde aanbrengen. Wat je huidproblemen ook zijn, je wilt beginnen met een schone, getonifieerde basis, dan geconcentreerde, actieve ingrediënten aanbrengen en eindigen met een vochtinbrengende crème – en natuurlijk een SPF voor overdag. Hier zijn de stappen voor een goede huidverzorgingsroutine:

huidverzorgingsroutine

Was je gezicht

De eerste stap naar een goede huidverzorgingsroutine is het goed wassen van je gezicht. Spoel ’s morgens en ’s avonds uw gezicht af met water en wrijf een kleine hoeveelheid van de zachte reiniger tussen schone handpalmen. Masseer de gezichtsreiniger over uw hele gezicht met zachte druk. Spoel uw handen af en masseer uw gezicht met water totdat u de reiniger en het vuil hebt verwijderd. Dep uw gezicht voorzichtig droog met een zachte handdoek.

Als je make-up draagt, kan het nodig zijn om ’s avonds twee keer te reinigen. Verwijder eerst je make-up met een reinigingsolie of micellair water. Laat speciale oogmake-up removers een paar minuten zitten, zodat de make-up er gemakkelijker afgaat en u niet in uw ogen hoeft te wrijven. Vervolg met een zachte reiniging van het hele gezicht.

huidverzorgingsroutine

Gebruik een toner

Als u een toner gebruikt, breng die dan aan na het reinigen van uw gezicht en vóór de rest. Doe een paar druppels toner in uw handpalmen of op een wattenschijfje en veeg het voorzichtig over uw gezicht. Als uw toner exfoliërend is, d.w.z. dat het dode huidcellen verwijdert met ingrediënten zoals glycolzuur, gebruik het dan alleen ’s avonds. Hydraterende toners kunnen twee keer per dag worden gebruikt. Gebruik geen exfoliërende toner en retinoïden of andere exfoliators tegelijk.

huidverzorgingsroutine

Pas een serum toe

Breng een serum aan. s Morgens is het een goed moment om een serum met antioxidanten te gebruiken, zoals een verhelderend vitamine C-serum, omdat die je huid beschermen tegen vrije radicalen die je de hele dag door tegenkomt. ’s Nachts is het een goed moment om een hydraterend serum met hyaluronzuur te gebruiken, dat voorkomt dat je huid ’s nachts uitdroogt, vooral als je anti-verouderings- of acnebehandelingen gebruikt die de huid kunnen irriteren en uitdrogen.

Serums kunnen ook exfolianten bevatten, zoals alfahydroxyzuren (AHA) of melkzuur. Wat je ook gebruikt, onthoud altijd: Serums op waterbasis moeten onder de moisturizer worden aangebracht; serums op oliebasis moeten na de moisturizer worden aangebracht.

huidverzorgingsroutine

Gebruik oogcrème

U kunt gewone vochtinbrengende crème aanbrengen op uw huid onder de ogen, maar als u besluit een gespecialiseerde oogcrème te gebruiken, kunt u deze het beste onder uw vochtinbrengende crème aanbrengen, omdat oogcrèmes over het algemeen dunner zijn dan vochtinbrengende crème voor het gezicht.

Gebruik een oogcrème met een metalen rollerbal-applicator en bewaar deze in de koelkast om ’s ochtends wallen tegen te gaan. Als u ’s nachts een hydraterende oogcrème gebruikt, kan vocht worden vastgehouden, waardoor de ogen er ’s ochtends gezwollen uitzien.

huidverzorgingsroutine

Spot treatment

Punctuele behandelingen werken door acne-bestrijdende ingrediënten rechtstreeks op de puist af te geven. Puntbehandelingen kunnen helpen roodheid, zwelling en pijn te verminderen. Ze kunnen ook helpen bij het losmaken of oplossen van de blokkade in de porie die het puistje in de eerste plaats heeft veroorzaakt.

In je huidverzorgingsroutine is een goed idee om acne ’s avonds te behandelen, als je lichaam in de herstel-stand staat. Pas op met het combineren van acne bestrijdende ingrediënten zoals benzoylperoxide of salicylzuur met retinol, want dat kan irritatie veroorzaken. Zorg er in plaats daarvan voor dat je het meeste doet om de huid rustig en gehydrateerd te houden.

huidverzorgingsroutine

Moisturize

Vochtinbrengende crème hydrateert de huid en sluit alle andere lagen product in die je hebt aangebracht. Zoek een lichte lotion voor ’s ochtends, liefst met SPF 30 of hoger. s’Avonds kun je een dikkere nachtcrème gebruiken. Mensen met een droge huid kunnen het beste ’s ochtends en ’s avonds een crème gebruiken. Ook het masserende effect dat wordt gedaan bij het aanbrengen van lotion helpt de bloedsomloop en de aanmaak van nieuwe cellen te stimuleren.

De meeste mensen kunnen zonder problemen vochtinbrengende crèmes uit de winkel gebruiken, maar zorg ervoor dat u er een koopt die geschikt is voor uw huidtype. Als u bijvoorbeeld een vette huid heeft, koop dan geen vochtinbrengende crème voor de droge huid. Door ervoor te zorgen dat u de juiste vochtinbrengende crème gebruikt

huidverzorgingsroutine

Gebruik retinoïden

Retinoïden zijn een van de meest onderzochte ingrediënten voor de verzorging van de rijpere huid. Het is dan ook geen verrassing dat deze klasse van vitamine A-derivaten vaak wordt aangeprezen als de gouden standaard voor het verminderen van fijne lijntjes, rimpels, grove poriën, en nog veel meer.

Retinoïden kunnen pigmentvlekken, puistjes en fijne lijntjes verminderen door de celvernieuwing van de huid te bevorderen, maar ze kunnen ook irriterend zijn, vooral voor de gevoelige huid. Als je retinoïden gebruikt in je huidverzorgingsroutine, weet dan dat ze in de zon worden afgebroken, dus ze mogen alleen ’s nachts worden gebruikt. Ze maken je huid ook extra gevoelig voor de zon, dus zonnebrandcrème is een must.

huidverzorgingsroutine

Breng gezichtsolie aan

Als u een gezichtsolie gebruikt, breng die dan aan na uw andere huidverzorgingsproducten, omdat niets anders in de olie kan doordringen. Er zijn verschillende manieren waarop gezichtsolie belangrijk is voor jouw huidverzorgingsroutine. Niet alleen sluit het vocht in, voegt het extra voeding toe en bevordert het een gezond uitziende gloed, maar het beschermt ook de huid. In tegenstelling tot veel andere beautyproducten, verstopt gezichtsolie je poriën ook niet.

huidverzorgingsroutine

Laatste voor uw huidverzorgingsroutine – Gebruik zonnebrandcrème

Het is misschien de laatste stap, maar bijna elke dermatoloog zal je vertellen dat bescherming tegen de zon het belangrijkste onderdeel is van elke huidverzorgingsroutine. Door uw huid te beschermen tegen UV-stralen kunt u huidkanker en tekenen van veroudering voorkomen (lees ook: Gratis tips voor een gezonde lifestyle voor uw huid!). Als uw vochtinbrengende crème geen SPF bevat, moet u toch een zonnebrandcrème gebruiken. Bij chemische zonnefilters moet u 20 minuten wachten voordat u naar buiten gaat, zodat de zonnebrandcrème goed kan werken. Zoek een breedspectrum SPF, wat betekent dat uw zonnebrandcrème zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermt.