Hoe zorg je voor je tanden

Goed poetsen en flossen kan plaque (zeg: plak) voorkomen, een helder laagje bacteriën dat aan je tanden blijft kleven. Na het eten breken de bacteriën de suiker op uw tanden af tot zuren die het tandglazuur wegvreten, waardoor gaatjes ontstaan die gaatjes worden genoemd. Tandplak veroorzaakt ook een tandvleesontsteking die uw tandvlees rood, gezwollen en pijnlijk kan maken. Als dat gebeurt ga dan naar tandarts Zoetermeer. Click hier voor meer gezondheid tips!

Hoe kom ik van tandplak af?

Om gaatjes te voorkomen, moet u tandplak verwijderen. Poets daarom twee keer per dag uw tanden en flos minstens één keer per dag. Poetsen stimuleert ook het tandvlees, waardoor het gezond blijft en tandvleesproblemen worden voorkomen. Poetsen en flossen zijn de belangrijkste dingen die u kunt doen om uw tanden en tandvlees gezond te houden.

Gebruik een tandpasta met fluoride om gaatjes te voorkomen.

tanden

Wat is de juiste manier om mijn tanden te poetsen?

Tandartsen zeggen dat u uw tanden minstens twee keer per dag 2 minuten moet poetsen. Hier volgen enkele tips voor het poetsen:

  • Houd uw borstel in een hoek van 45 graden tegen uw tandvlees. Poets zachtjes in korte (ongeveer één tand breed) bewegingen. Poets niet te hard!
  • Poets alle buiten- en binnenkant van uw tanden, en de kauwvlakken.
  • U kunt ook voorzichtig uw tong poetsen.
  • Gebruik een timer of speel een favoriet liedje af terwijl u uw tanden poetst om u te laten wennen aan 2 tot 3 minuten poetsen. Sommige elektronische tandenborstels hebben een timer die u laat weten wanneer de 2 minuten voorbij zijn.

Hoe zit het met flossen?

Poetsen is belangrijk, maar verwijdert niet de tandplak en voedseldeeltjes tussen uw tanden en kiezen en bij de tandvleesrand. U moet deze ruimtes minstens eenmaal per dag flossen.

Met flossen moet u oppassen dat u uw tandvlees niet beschadigt. Volg deze instructies:

Steek de flosdraad voorzichtig tussen twee tanden en kiezen door middel van een heen en weer gaande beweging. Breng de floss voorzichtig naar de tandvleesrand, maar forceer hem niet onder het tandvlees. Buig het flosdraad rond de rand van uw tand in de vorm van de letter “C” en schuif het op en neer langs de zijkant van elke tand.

Herhaal dit proces tussen al uw tanden en kiezen.

Heeft wat ik eet invloed op mijn tanden?

Zoals je waarschijnlijk al weet, is het eten van suiker een belangrijke oorzaak van tandbederf. Maar het gaat er niet alleen om hoeveel suiker je eet – wanneer en hoe je het eet kan net zo belangrijk zijn.

tanden

Als je de hele dag door suikerrijk voedsel eet of frisdrank drinkt, geef je de bacteriën in je mond te eten. Goed gevoede bacteriën maken de kans op gaatjes groter. Harde snoepjes, hoestbonbons en pepermuntjes met suiker zijn bijzonder schadelijk omdat ze langzaam oplossen in de mond. Het is beter om tussen de maaltijden door geen suikerhoudende voedingsmiddelen te eten.

Suikerhoudende of zetmeelrijke voedingsmiddelen die bij de maaltijd worden gegeten, zijn minder schadelijk voor de tanden dan wanneer ze alleen worden gegeten. Dit kan komen doordat onze mond meer spuugt tijdens het eten, waardoor de suiker en bacteriën worden weggespoeld. Suikerrijk voedsel eten voor het slapen gaan kan het schadelijkst zijn (vooral als je je tanden daarna niet poetst) omdat we niet zoveel spuug maken als we slapen.

Voor de meeste mensen is het moeilijk om helemaal te stoppen met snoepen. Probeer daarom deze meer realistische richtlijnen te volgen:

  • Eet koolhydraten (suikers en zetmeel) bij de maaltijd.
  • Als u uw tanden niet kunt poetsen na het eten, spoel dan uw mond met water of mondwater, of kauw suikervrije kauwgom.
  • Eet geen suikerhoudende voedingsmiddelen tussen de maaltijden door.
  • Als u een tussendoortje neemt, eet dan niet-suikerrijk voedsel, zoals kaas, popcorn, rauwe groenten of yoghurt.

Wanneer moet ik naar de tandarts?

Elke 6 maanden naar de tandarts gaan kan tandbederf, tandvleesproblemen en andere problemen helpen voorkomen. De tandarts laat u weten of er gaatjes moeten worden gevuld. Uw tandarts kan u ook doorverwijzen naar een orthodontist als u een beugel nodig hebt of andere problemen hebt.

Ga naast preventieve bezoeken ook naar de tandarts als u pijn of andere problemen met uw tanden, tandvlees of kaak opmerkt. https://www.praktijkvonbruckenfock.nl/